Hongarije voor beginners

Hongarije | bezienswaardigheden | steden | typisch Hongaars | vakantie | vervoer naar/in Hongarije | reisinfo | weer | links

Het weer in Hongarije

Het weerbeeld van Hongarije is voor de meeste toeristen die een vakantie of stedentrip naar Hongarije boeken n van de belangrijkste aspecten om rekening mee te houden. Wie wil er nu in een regenachtige stad rondlopen of op een camping zitten terwijl het slecht enkele graden boven nul is. Daarom is het belangrijk te weten wat je kunt verwachten in welke periode en wat klimatologisch gezien de beste periodes zijn om een bepaald deel van Hongarije te bezoeken. Doordat Hongarije voor een groot deel een gematigd klimaat heeft komen er maar weinig weersextremen voor. Alleen in het oosten van het land kan de temperatuur soms behoorlijk hoog oplopen.

Hongarije bezienswaardigheden

In Hongarije is veel te ontdekken op het gebied van cultuur, natuur en historische bezienswaardigheden.
Uit de vele hoogtepunten die Hongarije telt heeft top10bezienswaardigheden.nl een top tien van hotspots in Hongarije samengesteld:
Hongarije bezienswaardigheden top 10

Het klimaat van Hongarije

Er komen in Hongarije twee soorten klimaat voor die elkaar voor een groot deel overlappen. Het land ligt op de scheiding van het land en het zeeklimaat waardoor er in Hongarije duidelijke kenmerken van beide klimaatsoorten voorkomen. Zo worden de gemiddelde temperaturen er behoorlijk getemperd door de invloed van het zeeklimaat maar liggen de gemiddelde jaartemperaturen eigenlijk net iets te ver uit elkaar wat weer op een landklimaat duidt. Over het algemeen kun je stellen dat het westelijke deel van Hongarije een gematigd zeeklimaat heeft terwijl het oostelijk deel van Hongarije een gematigd landklimaat heeft. De grens is echter niet hard waardoor er op sommige plaatsen een duidelijk overlap te merken is. Door de beschutte ligging van Hongarije achter verschillende bergketens ligt de jaarlijkse neerslag behoorlijk laag waardoor de kans op langdurige neerslag lager is dan wij in Nederland gewend zijn.

Temperaturen

De gemiddelde temperaturen in Hongarije schommelen tussen de dertig graden Celsius in de zomermaanden tot onder het vriespunt in de bergen in de winterperiode. In extreme gevallen kan het kwik in het oosten van het land in de zomermaanden oplopen tot boven de veertig graden Celsius en zijn temperaturen van min vijftien in het Mtra- en Bkk-gebergte niet ondenkbaar. Deze grote verschillen tussen de zomer en winterperiode zijn duidelijke tekenen van het landklimaat waar Hongarije voor een groot deel door benvloed wordt. Deze verschillen zijn in het westen van het land rondom het Balatonmeer een behoorlijk stuk kleiner. De gemiddelde dagtemperatuur in de zomerperiode ligt hier net boven de vijfentwintig graden Celsius. In de winterperiode ligt dit ook nog enkele graden boven het vriespunt.

Zomerzon

Tijdens de zomermaanden kan de gemiddelde dagtemperatuur oplopen tot boven de veertig graden Celsius in het oostelijke deel van Hongarije terwijl in de omgeving van het Balatonmeer de temperatuur niet snel boven de dertig graden Celsius zal komen. Dit heeft natuurlijk alles te maken met het verschil in klimaat tussen de twee streken. Tijdens de hoogzomermaanden ligt de temperatuur in het oostelijke deel van Hongarije zo hoog dat dit deel van het land eigenlijk niet geschikt is voor een actieve vakantie of een stedentrip. Het westelijke deel van het land is dit juist wel is. Het zuiden en zuidwesten van Hongarije heeft gemiddeld tussen de 2.100 en 2.200 uren zon per jaar terwijl de rest van het land het moet doen met iets meer dan 2.000 zonne-uren per jaar.

Winterweer

Tijdens de winterperiode kan het in Hongarije behoorlijk koud worden en vriezen. Gemiddeld genomen is een deel van het land dertig dagen per jaar bedekt met sneeuw. De grootste kans op winterweer en sneeuw heb je natuurlijk in het Mtra- en Bkk-gebergte. Gemiddeld genomen is er in dit deel van het land zestig tot honderd dagen per jaar sneeuw aanwezig. Tijdens de winterperiode zijn hier zelfs verschillende wintersportmogelijkheden te vinden. Verwacht hier geen pistes zoals in Oostenrijk of Frankrijk maar rustige korte pistes die met name geschikt zijn voor de beginnende wintersporter.

Wind

Rondom het Balatonmeer kunnen er plotselinge windstoten voorkomen. Deze windstoten kunnen snelheden bereiken van meer dan 60 kilometer per uur. Omdat deze windstoten echt uit het niets komen kunnen ze voor de nodige overlast zorgen. Om de bewoners en toeristen rondom het meer te waarschuwen voor de windstoten hebben ze een stormsignaleringssysteem aangelegd met flitspalen. Flitsen deze palen vaker dan dertig keer per minuut dan mag je niet meer dan vijfhonderd meter uit de kust zwemmen flitsen ze vaker dan zestig keer per minuut dan mag er helemaal niet gezwommen worden.

Regen en neerslag

De gemiddelde neerslag in Hongarije ligt behoorlijk wat lager dan de gemiddeldes in Nederland. Met name in de winterperiode is de gemiddelde neerslag in Hongarije een stuk lager. De maand maart heeft gemiddeld genomen de minste dagen met neerslag de maand juni ziet normaal gesproken de meeste neerslag. De geringe neerslag in Hongarije heeft onder andere te maken met de beschutte ligging van het land tussen verschillende bergketens. Ondanks dat er gemiddeld maar weinig neerslag valt in Hongarije zijn er in het land toch behoorlijk wat meren en moerassen te vinden. Dit zorgt er onder andere voor dat Hongarije een erg groen karakter heeft.

Klimaattabel

Onderstaande klimaattabel bevat de langjarige gemiddelde klimaatcijfers voor de Hongaarse hoofdstad Boedapest. Lokaal zijn er zeker verschillen. Voor de gegevens voor andere plekken in Hongarije kunt u klimaatinfo Hongarije bezoeken.

 

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum
temperatuur (C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm neerslag
per maand
gemiddelde
zeewater
temperatuur (C)
januari 2 C -3 C 2 12 39 n.v.t.
februari 5 C -1 C 3 11 37 n.v.t.
maart 11 C 2 C 4 11 29 n.v.t.
april 17 C 7 C 6 12 47 n.v.t.
mei 22 C 11 C 8 13 58 n.v.t.
juni 25 C 15 C 8 13 70 n.v.t.
juli 27 C 16 C 9 10 50 n.v.t.
augustus 27 C 15 C 8 10 50 n.v.t.
september 23 C 12 C 7 9 43 n.v.t.
oktober 17 C 7 C 5 9 47 n.v.t.
november 9 C 3 C 2 11 59 n.v.t.
december 3 C -1 C 2 12 49 n.v.t.
Met dank aan klimaatinfo.nl - d Nederlandse klimaatsite

Beste reisperiode

De beste reisperiode voor een reis naar Hongarije verschilt sterk van je bestemming in het land. Zo kun je het beste in de zomerperiode naar het Balatonmeer afreizen, maar zijn de lente- en herfstmaanden zijn de beste maanden om een stedentrip te maken in Hongarije. Ditzelfde geld voor het oosten van Hongarije. In de zomermaanden ligt de gemiddelde dagtemperatuur hier gewoonweg te hoog voor een relaxte vakantie. Ben je toch in dit deel van Hongarije tijdens de zomermaanden dan zijn er gelukkig genoeg spas en zwembaden in de regio te vinden om heerlijk te kunnen afkoelen. Doordat de gemiddeld temperaturen in de wintermaanden in het gehele land rond het vriespunt ligt is dit de minst geschikte periode om een reis naar Hongarije te maken. Behalve natuurlijk als je naar n van de vijftien wintersportgebieden in het land toegaat.

Meer info over Hongarije

De volgende sites bieden goede tips en informatie over Hongarije:
Hongarije vakantienieuws

Hongarije weer & klimaat
beste maanden voor zonvakantie Hongarije
bijzondere plaatsen in Hongarije
de mooiste dorpjes van Hongarije
steden in Hongarije

teksten & foto's Mediajam i.s.m. Silver Media - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy